- livingSMART by Elektro Pečaver

Kdo je integrator pametnega doma?

Gradnja pametnega doma je naložba, ki jo je vredno zaupati strokovnjakom. Ključna oseba v tem projektu je integrator avtomatizacije zgradb. Tehnologije za pametne domove se hitro spreminja. Pojavljajo se novi produkti in proizvajalci, trg pa se razvija zelo dinamično. Za mnoge vlagatelje je to popolnoma nov, neznan svet. Vendar se je treba spomniti, da vam pri gradnji hiše ali dokončanju stanovanja ni treba postati strokovnjak za vsa področja. Za pomoč lahko poiščete izkušene strokovnjake, na primer integratorja za avtomatizacijo, ki vas bo vodili in vam pomagali izbrati najboljšo rešitev za vas.

Naloga integratorja za avtomatizacijo pametnega sistema je razdeljena na tri faze: načrtovanje, montaža ter zadnja faza; programiranje in zagon.

Faza oblikovanja

Sodelovanje med integratorjem in investitorjem se začne s podrobnim pogovorom, med katerim integrator prejme informacije o potrebah članov gospodinjstva, navadah in pričakovanjih glede pametnega doma.

Vloga integratorja je načrtovati in izvesti instalacijo, s katero bodo vsi sistemi, kot so: razsvetljava, ogrevanje, prezračevanje, senčila, klima, video nadzor, IP domofon, bazenska tehnika itd., delovali kot en sistem. To pomeni, da bodo med seboj integrirani, od tudi ime “integrator”.

V fazi načrtovanja integrator načrtuje tudi vsa tehnična vprašanja, kot so kabelski razvodi, lokacija stikal ali senzorji gibanja. Za vsa ta vprašanja se nato posvetuje z investitorjem, arhitektom in notranjim oblikovalcem. Integrator preveri, ali so zamisli investitorja izvedljive, in po potrebi predlaga alternativne rešitve.

Namen faze oblikovanja je podrobna zasnova instalacije pametnega doma, vključno z električno zasnovo in razporeditvijo vseh sistemskih komponent. Zasnova upošteva tako potrebe investitorja, predloge arhitekta, notranjega oblikovalca in ostalih izvajalcev.

Faza izvedbe in montaže

Faza izvedbe in montaže je povezana z visoko odgovornostjo vseh ljudi, ki sodelujejo pri investiciji. V tem času integrator nadzoruje potek del na objektu in preverja, ali so vsa vprašanja v zvezi z inteligentno namestitvijo uspešna in v skladu s pripravljeno zasnovo.

Nekaterih naprav, ki so neposredno povezane s pametnim domom npr. stikala, običajno nadzira integrator osebno. Pogosto vzame stvari v svoje roke in jih sam namesti, saj namestitev pametnih naprav zahteva pozornost in natančnost. 

 

Faza programiranja in zagona

Na tej stopnji se izvaja delovanje celotne pametne hiše. Integrator določi, kaj se bo zgodilo, ko pritisnemo določeno tipko na stikalu v določenem prostoru npr. prižge se izbrana svetilka, vklopi se kavomat, senčila se zaprejo na 20%, itd.

Programirajo se tudi scenariji, to je niz nastavitev npr. osvetlitev, temperatura, senčila, glasba, naprave … Dovolj je že en dotik stikala ali klik v mobilni aplikaciji, soba pa bo v dani priložnosti pripravljena v sekundi. Ko je celoten sistem avtomatizacije programiran, je čas, da ga preizkusite

Ustvarjajo se lahko tudi urniki, to so dejanja, ki jih sistem samodejno zažene ob določenih urah podnevi ali ponoči. To je lahko odpiranje senčil vedno ob 7. uri zjuraj, vklop vrtnih škropilnic ob 20. uri ali zagon klimatske naprave pred vrnitvijo z dela ob 16.00.

Pogosto se nekaj, kar se je v fazi načrtovanja zdelo kot odlična ideja, izkaže za odveč ali zahteva spremembe v praksi in vsakdanjem življenju. Integrator nato izvede ustrezne popravke in sistem še natančneje prilagodi potrebam strank. 

Ko investitor prejme končno različico svojega pametnega doma, je izvedba integratorja končana.

Spremembe, ki jih želijo člani gospodinjstva uvesti po zaključenem projektu, se izvajajo v okviru dodatnih storitev. Integrator zagotavlja tudi garancijo za svoje storitve in naprave, ki jih je namestil.

Zakaj je vredno sodelovati z integratorjem pametnega doma?
To je vaša izbira, vendar pa ob upoštevanju kompleksnosti sistemov za avtomatizacijo pametne hiše, integrator nosi precej veliko odgovornost. Pametna hiša ni zbirka zanimivih pripomočkov kot so npr. pametni sesalnik in aparat za kavo. Čeprav je celovit sistem enostaven za uporabo in uporabniku prijazen, pod seboj skriva številne zapletene odvisnosti, povezave in logike. Ne smemo pozabiti, da je v tem primeru zmanjšano vaše vsakodnevno udobje in enostavnost upravljanja celotnega pametnega doma.

 

  • Prejeli boste zasnovo pametnega doma, prilagojeno vašim individualnim potrebam, pričakovanjem in finančnim možnostim.
  • Integrator bo poskrbel, da vsi sistemi in naprave v hiši delujejo skupaj v vizualizaciji.
  • Izognili se boste neprijetnim presenečenjem, zaradi zanesljivega projekta avtomatizacije.
  • Vaš pametni dom bo deloval točno tako, kot bi moral, integrator pa bo po vaši vselitvi v hišo, optimiziral sistem v skladu z vašimi predlogi.