Pametna hiša ni več nekaj, kar lahko vidimo le v futurističnih filmih

Pametna hiša včasih ukrepa namesto nas

Sodoben in hiter način življenja zahtevata številne prilagoditve, predvsem pa optimizacijo našega življenja.

Pri inteligentnih inštalacijah gre brez dvoma za tovrstno prilagoditev. Še ne dolgo nazaj se nam je pametna tehnologija zdela nekaj futurističnega, kar bi lahko videli v katerem od znanstveno fantastičnih filmov, danes pa je to postala realnost in povsem uveljavljen tip električne inštalacije, ki je od začetnih poskusov nadzora in avtomatizacije stanovanjskih in poslovnih stavb prišla izjemno daleč. Inteligentne inštalacije poskrbijo za to, da je vaša hiša varna, udobna in pod nadzorom.

Pametna ali inteligentna hiša je torej hiša s pametnimi inštalacijami, katera združuje med seboj različne vrste sistemov. V elektro Pečaver predstavljamo KNX sistem za pametne hiše, ki omogočajo upravljanje in regulacijo, kot so hlajenje in ogrevanje, razsvetljava, nadzor in varnost, senčila ipd., hkrati pa uporabniku omogočajo, da ima celoten sistem v vsakem trenutku na dlani, saj ga lahko upravlja in nadzira s pomočjo pametnega telefona ali tablice. Pametna tehnologija odpira neskončno možnosti, njene najpogosteje uporabljene vsakodnevne funkcije pa so, kot že rečeno, nadzor nad porabo razsvetljave, ki omogoča vklop posamičnih ali celega sklopa luči, zatemnitev ali celo izklop razsvetljave glede na zunanjo in notranjo svetlobo, senčenje oken (z enim samcatim pritiskom na gumb), nadzor vstopa svetlobe v prostore preko žaluzij in regulacija temperature za vsak prostor posebej (npr. jutranje gretje kopalnice, samodejno zmanjšanje temperature v pisarni, ko v njej ni nikogar, nočno zmanjšanje celotne temperature na raven varčevanja z energijo).

Pametne hiše uspešno in ergonomsko nadomeščajo nepotrebne namestitve številnih ločenih linij in nadzornih enot, kot je bilo v navadi v preteklosti. V njihovi zasnovi so posamezni sistemi, ki ustvarjajo tako imenovano inteligentno omrežje, kar pomeni, da lahko njegovi posamezni deli opravljajo funkcije skupaj ali posamično. Na tak način hiša ustvari širok nabor priročnih aplikacij, ki si jih v trenutni, razcepljeni ureditvi običajne inštalacije le stežka predstavljamo, saj bi pri posamičnem napeljevanju iz svojega doma lahko naredili le veliko, okorno in neestetsko upravljalno konzolo. Pametne inštalacije so zato skoraj logičen odgovor, ki se nam ponuja tako pri novogradnjah, različnih poslopjih in posestih, kakor tudi adaptacijah.

V podjetju Elektro Pečaver izdelujemo načrte za inteligentne električne inštalacije, jih vgrajujemo v objekte, nudimo pa seveda tudi vse potrebne preglede in izvajamo morebitna popravila.

Prednosti pametne hiše

Možnost enostavnega upravljanja ni edina prednost pametne tehnologije. Z njeno pomočjo bo poskrbljeno tudi za vašo varnost in nadzor. V primeru, da niste prepričani, ali ste pred odhodom od doma izklopili vse hišne aparate in pripomočke, vam ne bo več treba izgubljati nepotrebnega časa in energije za povratek, temveč lahko to preverite s pomočjo pametnega telefona. Alarm bo poskrbel za varnost pred vsiljivci (senzor gibanja, razbitja stekla, odpiranja vrat) in opozorili na morebitno okvaro hišnih naprav (senzor prisotnosti vode v kopalnici in/ali pralnici). V vsak prostor lahko namestite tudi dimni senzor, nikakor pa ne pozabite, da lahko pametna hiša simulira vašo prisotnost, ko ste odsotni ter odganja morebitne vlomilce.

Poleg omenjenega so prednosti pametne inštalacije tudi upravljanje na daljavo, en sam sistem (povezava v celoto), fleksibilnost, varčnost, manjše elektromagnetno sevanje, naložba v prihodnost (dodana vrednost objekta), varnost, zanesljivost sistema in možna nadgradnja brez fizičnega posega.

 

Upravljanje pametne hiše

Upravljanje vseh inštalacij v pametni hiši je možno preko enega samega sistema, kar bo vaše življenje gotovo naredilo nekoliko enostavnejše. Stopnjo udobja lahko prilagajate vašim željam in zmožnostim. Ko boste na primer prišli domov, bo pametna hiša poskrbela za vklop zunanje razsvetljave, ko se bo stemnilo, se bodo spustila senčila. Pametna tehnologija vam ponuja nešteto kombinacij njene uporabe, včasih odvisnih le od vaše domišljije.

Daljinski nadzor podatkov o porabi elektrike omogoča varčnost in znižanje nepotrebnih stroškov. Kot primer lahko navedemo senčila, katerih dviganje ali spuščanje je odvisno od vremena, kar pomeni avtomatski prihranek pri porabi energije za ogrevanje ali hlajenje. Poleg tega se lahko s pomočjo senzorjev prisotnosti avtomatsko vklaplja ali izklaplja tudi razsvetljava.

Ključna prednost pametnih inštalacij pred klasičnimi je izbor scenarijev, kar pomeni, da lahko z enim samim gumbom upravljate več stvari (npr. avtomatsko izklopite vse luči v hiši, v dnevni sobi spustite žaluzije in vklopite ambientalno osvetlitev).

Pri klasičnih inštalacijah ima vsako stikalo svoj ukaz (npr. stikalo za prižig luči v dnevni sobi, stikalo za žaluzije …), vendar pa z enim samim stikalom lahko upravljate le po en ukaz, kar pomeni, da ste omejeni na točno določeno lokacijo, kjer se le-to nahaja. Pri pametnih inštalacijah vam eno samo stikalo oziroma aplikacijski modul omogoča upravljanje več stvari (ena modulska tipka lahko omogoča prižiganje in ugašanje luči, regulacijo žaluzij, zatemnitev, osvetlitev, izbiro scenarijev itd.). Aplikacijske module (tipke) je možno kadarkoli programsko spremeniti in nadgraditi. Pred napeljavo pametnih inštalacij boste strokovnjaku posredovali funkcije, za katere želite, da jih vaša pametna hiša opravlja. Inštalacije pa se prav tako razlikujejo v samem načinu delovanja. Med tem ko pri klasičnih inštalacijah za vklop uporabljamo izključno stikala, lahko pri pametnih v ta namen uporabljamo računalnik, tablico ali pametni telefon.