- livingSMART by Elektro Pečaver

Vas zanimajo pametne svetlobne rešitve?

Učinek razsvetljave na človeka

Cilj razsvetljave, osredotočene na človeka, je izboljšati človeško izkušnjo, predvsem pa zadovoljiti hrepenenje po naravni sončni svetlobi. To vključuje napredne svetlobne rešitve, ki simulirajo spreminjajoči se barvni spekter in jakost svetlobe skozi ves dan. Ta simulirana naravna svetloba se brez težav meša z dnevno svetlobo, tako da lahko svoj dan začnete s svetlo, energično svetlobo in zaključite z enakim toplim večernim sijajem, kot bi ga občutili na prostem, ko sonce zahaja.

V današnji družbi večino časa preživimo v stavbah, v povprečju več kot 90 odstotkov. V zaprtih prostorih pogosto ni na voljo veliko naravne svetlobe, umetna razsvetljava pa ostane prižgana več ur. Kakšne so posledice pomanjkanje naravne svetlobe za naše telo? Pomanjkanje dnevne svetlobe podnevi ponavadi spremeni delovanje notranje ure in v večji ali manjši meri spremeni faze spanja in budnosti. Human-Centric Lighting, ki lahko simulira dnevno svetlobo in mrak ter razvije globljo povezavo z zunanjostjo, ponuja vznemirljiv nov pristop k razsvetljavi doma.

Hkrati postaja vedno bolj jasno, da ima svetloba poleg vizualnih tudi druge pomembne učinke na človeka kot so npr. biološki in čustveni učinki. Dokazano, da so cirkadiani ritmi (naš 24-urni ritem) povezani s svetlobnimi pogoji, je bil sprejet z odkritjem prisotnosti tretjega fotoreceptorja v človeškem očesu že leta 2001.

Notranja ura

Naravna svetloba je tista, ki sinhronizira notranjo uro človeka. Svetlob nima ključno vlogo le pri nadzoru faz budnosti in spanja, temveč tudi srčnega utripa, krvnega tlaka in razpoloženja. V ta namen telo naravno proizvaja hormone, kot sta kortizol in melatonin, ki sta proticiklična. Zjutraj se v telesu začne proizvajati kortizol. Brez zvišanja ravni kortizola bi težko vstali zjutraj in veliko težje opravljali vsakodnevne dejavnosti. Po vrhuncu okoli 9. ure dopoldan se njegova raven v krvi čez dan nenehno zmanjšuje. Proizvodnja melatonina pa se začne pozno popoldne. Znan kot hormon spanja, upočasnjuje funkcije telesa in znižuje raven aktivnosti, da lažje zaspimo.

 

 

Nadzor osvetlitve z HCL konceptom

Danes tehnologija omogoča nadzor svetlobe sorazmerno enostavno zaradi LED revolucije, inteligentnega nadzora in naprednih svetil z večjo zmogljivostjo. Ta revolucionarni koncept HCL (Human Centric Lighting) zagotavlja visokokakovostno svetlobo v potrebni količini ves čas, pri čemer se vedno osredotočamo na posamezne potrebe in dobro počutje ljudi. Na ta način je čez dan mogoče postopoma spreminjati barvno temperaturo od hladno bele zjutraj do nevtralnih tonov bližje dnevni svetlobi zvečer in nato na toplo belo zvečer.

 

KNX sistem

Sistem UI umesnika vizualizacije/aplikacije, omogoča dinamično reprodukcijo toka dnevne svetlobe skozi vse leto in postopoma prehod iz enega scenarija osvetlitve v naslednjega. Preprosto povezovanje s standardom DALI Tunable White pomeni tudi, da je mogoče izpolniti skoraj vse vaše zahteve in uresničiti cilje nadzora z konceptom HCL (Human Centric Lighting).

 

 

Za izvajanje nadzora osvetlitve, ki sledi cirkadianskim ritmom, so potrebne tri komponente:

  • svetlobni viri (svetila), nastavljivi po jakosti svetlobe in z možnostjo spreminjanja odtenka svetlobe,
  • inteligenten  sistem za podporo funkcij KNX DALI/TW,
  • program za upravljanje cirkadianega ritma

Potencialne koristi HCL za posameznika, ne glede na njegovo starost, vključujejo optimizirane cikle spanja in budnosti, zmogljivosti in razpoloženja ter odzive na sezonske spremembe.