Kako lahko arhitekti in integratorji pametnih domov učinkoviteje sodelujemo?

 sodelovanje in iskanje inovativnih rešitev

V večini primerov tehnologija pametnega doma ustvari novo, skoraj nevidno platformo, ki obljublja večjo prilagodljivost v notranjosti hiše, skupaj z večjim udobjem in manjšo porabo energije. Cilj tega razvoja je optimizirana stavba, ki se prilagodi ljudjem ki bivajo v njem in jim s tem olajša življenje. Poleg večjega udobja avtomatizacije stavb ponuja tudi možnosti za povečanje varnosti ljudi, ki bivajo v njem prav tako pa bolj trajnostno upravljanje doma. Za arhitekta sodelovanje tehničnih strokovnjakov za avtomatizacijo pomeni vključitev dodatnih akterjev v postopek oblikovanja.

Tehnologija pametnega doma prinaša prilagodljivost dizajnu in omogoča oblikovanje prostora na bolj kreativen način. Pomislite na zmanjšanje porabe energije, samodejno senčenje in sisteme osvetlitve, ki omogočajo bolj radikalno postavitev oken ali celo olajšajo ustvarjanje notranjih/zunanjih prostorov, ki lahko spremenijo svojo konfiguracijo tako, da služijo različnim namenom skozi vse leto.

Na žalost je naloga podjetja za namestitev pametne tehnologije, da svojo rešitev prilagodi arhitektovi viziji, ne pa dvosmerni dialog. Seveda bi se lahko končni cilji projekta in kako sta ta dva dela projekta zasnovana, dopolnjevala. To je priložnost za iskanje inovativnih rešitev, ki bi lahko koristila obema stranema.

Tako kot zgradbe imajo tudi pametni domovi različne oblike: od minimalističnega prostora s podometnimi tipkovnicami in vgradno tehnologijo, ki se ne vidi, kadar ni potrebno, do rešitve za naknadno vgradnjo, ki olajša upravljanje stavbe. Trajnost je še eno področje, kjer je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek, ki omogoča ustvarjalne integrirane rešitve za varčevanje z energijo, ki prej ne bi bile mogoče.

Tako kot arhitektura se tudi pri delu na projektu pametnega doma, ki ima edinstvene možnosti za preseganje običajnega lahko ustvari nekaj spektakularnega.

Niso vsi integratorji pametnih domov enaki in veliko je takšnih, ki so zadovoljni s tem, da isto tehnologijo vgradijo na enak način.

Vendar ambiciozen integrator pametnega doma lahko ponudi nov pogled na projekt; če smo del pogovora, potem je naše strokovno znanje  lahko koristno pri premikanju meja, kar je mogoče v smislu inteligentnega oblikovanja doma.

Pametna tehnologija ni vedno v ospredju ljudi v fazi načrtovanja gradnje ali prenove nepremičnine, vendar bi morala biti.

Čeprav tega ne opazite, življenje preživimo obkroženi s tehnologijo. V sodobnem domu je vedno bolj pomemben del, ne samo, kako se zabavamo, temveč tudi udobje in zagotavljanje zaščite naših nepremičnin pred različnimi zunanjimi grožnjami. Glede na to je nedvomno pametna poteza, pri kateri je  integracija pametnega doma ena od prednostnih nalog pri načrtovanju in gradnji objekta.

Izkoristite svoj dom kar se da najbolje

Sodoben dom naj združuje odličen dizajn, kakovostno gradnjo in pametno tehnologijo.

Da pa se to lahko zgodi, mora integracija pametne tehnologije postati bolj vidno področje, pri katerem bomo načrtovali in gradili svoje domove. To je popolnoma dosegljivo, če je to pravilno premišljeno vnaprej. V vsakdanjem življenju in v delovnem okolju smo nenehno obkroženi z računalniki in telefoni, iz tega sledi, da bi bilo smiselno izkoristiti vse prednosti, ki jih tehnologija lahko prinese v času, ki ga preživimo doma.