Trajnostno življenje v inteligentni hiši

Trajnostno življenje s pametnim domom

Uživajte v pametnem življenju že danes!

Predstavljamo vam inteligentne module, tehnologijo in naprave za boljši in bolj trajnosten življenjski slog. Pametni domovi omogočajo avtomatiziran, inteligenten nadzor nad porabo energije v smislu prihranka energije, prilagodljivosti in udobja v korist ljudem in podnebja.

Skoraj nič energijska hiša proizvede toliko energije ali več, kot jo potrebuje. Poleg zmanjšanja stroškov za energijo so ti domovi okolju prijazni, učinkoviti in neodvisni. Pri gradnji nič energijskega doma je potrebno upoštevati kar nekaj dejavnikov, pri tem pa pametna tehnologija pomaga doseči cilj.

Glede na oceno vplivov na okolje se stroški energije razdelijo na naslednji način. Seveda se bodo te številke zelo razlikovale glede na lokacijo, velikost doma, toda na splošno bosta ogrevanje in hlajenje skupaj predstavljali skoraj 50% potreb po energiji, medtem ko bodo luči predstavljale 20% do 30% vaših potreb po energiji.

  • Ogrevanje prostora 41 %
  • Razsvetljava, aparati, elektronika 35 %
  • Ogrevanje vode 18 %
  • Klimatska naprava 6 %

Za dodatno zmanjšanje ogrevanja in hlajenja pametna tehnologija omogoča ogrevanje in hlajenje pri katerem je vsaka posamezna soba nadzorovana posebej, kar nam omogoča nastavitev različnih temperatur in urnikov v vsaki sobi. Ogrevajte kopalnice samo zjutraj in zvečer, sobe za goste pa naj bodo ves čas hladne.

Avtomatizacija luči

Ko zapustite sobo, se luči samodejno izklopijo. Ponoči bodo luči zatemnjene, kar je hkrati priročno in energetsko učinkovito, saj bo zatemnjena na 50%, porabila le polovico energije.  Ključno je izbrati prava svetila  za avtomatizacijo, da izkoristite potencial za varčevanje z energijo.

Pomen senčenja

V vročih poletnih dneh se bodo senčila samodejno premikala, tudi če vas ni doma, da sonce ne bo pregrevalo prostorov, v hladnih zimskih dneh pa za ogrevanje prostora uporabljamo sončno energijo. Odvisno od vašega doma in postavitev oken lahko to pomeni dodatnih 30% prihranka energije za ogrevanje in hlajenje.

Gospodinjski aparati in elektronika

Priporočamo tudi, da naprave, kot sta televizor in računalnik, izklopite takoj, ko zapustite dom.  Zakaj jih torej preprosto ne bi povsem izklopili in prihranili denar?

Če ste lastnik električnega avtomobila, imamo za vas odlično novico! Prav tako lahko svoj sistem za polnjenje vključite v pametni dom. Zakaj bi torej plačevali za polnjenje avtomobila, namesto da bi ga brezplačno polnili s svojo proizvedeno energijo?

 

 

Pametni dom naredi vaš dom energetsko bolj učinkovit na več načinov. Najboljše pri tej učinkovitosti je, da se vse zgodi samodejno, o tem vam sploh ni treba razmišljati. Če želite imeti boljši pregled o tem, koliko energije vaš dom porabi, si preprosto oglejte v vizualizaciji, kjer lahko upravljate svoj celoten dom. Vizualizacija vam ponuja energetsko statistiko, da odkrijete načine, kako prihraniti še več energije. Prav tako lahko spremljate trenutno in proizvedeno porabo električne energije doma.

Kadar koli, od koder koli.