Toggle menu

Prihranki

Varčevanje z KNX/EIB pametnimi inštalacijami

Podnebne spremembe in učinkovita raba energije sta trajnostni problem. Stavbe so lahko velik potencial za varčevanje, saj predstavljajo kar 40% skupne poraba energije. KNX izpolnjuje visoke zahteve za energijski razred učinkovitosti za avtomatizacijo zgradb po standardu EN 15232. To pomeni, da je  KNX idealen pri  izpolnjevanju zahteve pri porabi za energetsko učinkovite stavbe. KNX omogoča do 50% energetskega prihranka.


Energetski prihranki pri KNX-u

  • do 80 % z nadzorom razsvetljave KNX,
  • do 60 % z nadzorom ventilacije KNX,
  • do 50 % s sobnim termostatom KNX,
  • do 45 % z nadzorom senčenja KNX.

 

VIR: https://www.knx.org/no/knx/knx-applications/knx-is-green/intelligent-usage/

 Varčevanje energije z izklapljanjem in zatemnjevanjem razsvetljave - dimanje

Z energijo lahko varčujemo tudi z izklapljanjem razsvetljave, ko je ne potrebujemo. Zveni zelo preprosto, vendar v praksi to težje dosežemo, saj v velikih zgradbah z velikim številom ljudi, ki prihajajo in odhajajo v pisarne, hotele, parkirišča in ostale objekte, razsvetljava vedno gori zaradi različnih razlogov. V primeru zgradbe z avtomatizacijo s KNX-om lahko na primer prilagodimo dejanskim zahtevam razsvetljave s pomočjo timer programa. To lahko dosežemo z  visokimi prihranki, ki jih je mogoče optimizirati glede na prostor in tip objekta, na primer: na dnevno in avtomatsko izklapljanje, ko je zunaj dovolj svetlobe. Druga možnost je v pisarnah s konstantno osvetlitvijo z dovolj  luxov nad delavno mizo in kombinacijo z dnevno svetlobo ter senzorjem prisotnosti. Senzor prisotnosti s kombinacijami je idealen za uporabo pri stopniščih, hodnikih in ostalih delih zgradbe. Razsvetljava s senzorji prisotnosti nudi dodaten energetski prihranek v šolah, pisarnah itd. Ti elementi lahko ponudijo veliko prednost, saj so lahko del sobne avtomatizacije integrirane skupaj  z žaluzijami, sobnimi termostati, ventilacije.

 

Regulacija gretja in hlajenja

Elektronski sobni termostat nudi potencialne prihranke. Je najučinkovitejša metoda za ogrevanje in hlajenje objekta. Regulacija sistema je možna preko časovnika programa ali s prisotnostjo. Z regulacijo preko centralnega KNX sistema je mogoče doseči veliko stopnjo učinkovitosti ter udobja, saj je lahko v prostorih različna temperatura.

 

Velike steklene površine niso problem

V moderno zgrajenih stavbah z veliki steklenimi površinami je avtomatska zaščita pred soncem nepogrešljiva. Njihove naloge so senčenje in hlajenje prostorov, da se zagotovi ugodje ljudem v stavbi. Prav tako krmiljenje preko KNX sistema omogoča, da izboljša energetsko učinkovitost objekta v kombinaciji s sobnim termostatom in razsvetljavo. 
Primer: dnevna svetloba, raba sončne energije v zimskem času  in avtomatsko nočno hlajenje v poletnih mesecih.

Pogovorite se z nami

prepričani smo, da bomo našli ugodno rešitev

© 1992 - 2019 Elektro Pečaver d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnega mesta. Optimizacija.

KNX partner