- livingSMART by Elektro Pečaver

Koliko bo stal moj pametni dom?

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko poskušate ugotoviti stroške investicije pametnega doma, je kakšen pristop želite uporabiti – v bistvu kompromis med stroški in udobjem.

Kako izračunamo ceno pametnega doma?

Cena pametne hiše je v veliki meri odvisna od same zgradbe. Stanovanje v zaprti skupnosti bo imelo manj potrebe po pametni varnosti kot npr. samostojni objekt z vrtom. Število nadstropij bo seveda vplivalo na to, koliko stikal ali senzorjev bo treba namestiti.

Par bo verjetno redno uporabljal manj sob kot štiričlanska družina, medtem ko ima majhen otrok morda manjšo potrebo po televiziji v svoji sobi kot najstnik. Nazadnje bodo razpoložljivi kvadratni metri in postavitev zgradbe pomemben dejavnik pri določanju, koliko svetlobnih tokokrogov (prižigov) je potrebnih in ali potrebujemo večje število ogrevalnih con. Pametna hiša cena katere variira od več prej naštetih dejavnikov, vam lahko tako olajša vaš vsakdan in posledično zmanjša stroške.

Pameten dom je namenjen vsem

Resnično inteligenten pametni dom je veliko več kot le nekaj funkcij, ki prihranijo čas; zagotavlja tehnološko jedro, ki podpira in povečuje skoraj vse druge sisteme v domu.

Ker za „pametno“ tehnologijo trenutno ni enotnega standarda, ne bodo vse naprave samodejno komunicirale med seboj. Zaradi tega lahko projekt »naredi sam«  pametni dom prinese težave z združljivostjo, kar zahteva precejšnje znanje, da lahko vse skupaj deluje v harmoniji.

Tehnologija pametnega doma je zdaj razdeljena na več možnosti, kar kupce sili k odločitvi. Ena od možnosti je, da opremo za pametni dom kupite in namestite sami. Sklepanje pogodbe o namestitvi in ​​vzdrževanju medtem pomeni ponavljajoče se mesečne stroške, hkrati pa tudi zagotovilo, da bo uvedena tehnologija ostala posodobljena in bo delovala v celotni življenjski dobi sistema. Ne smemo pozabiti, da možnost (»naredi sam«), ki se zdi cenejša, morda ni stroškovno najučinkovitejša izbira, če se stroški merijo skozi čas.

Potreba po širšem pogledu

Pravilno nameščena oprema pametnega doma je bistvena za delovanje saj se integrira z raznolikimi sistemi, kot so ogrevanje in razsvetljava, domača zabava in celo varnostni sistemi. Če pametni dom obravnavamo samo kot opremo, lahko na koncu dobimo le slabo skonfiguriran sistema z varnostnimi pomanjkljivostmi in slabo uporabniško izkušnjo.

Glede na strašljive zgodbe so potrošniki upravičeni do zadržkov glede velikega vlaganja v pametno tehnologijo, vendar takšni strahovi ne upoštevajo širše slike. Niso vse tehnologije pametnega doma enake in kljub obilici opreme, obstajajo tudi različni proizvajalci, ki podpirajo in ustvarjajo tehnologijo pametnega doma KNX z daljšo življenjsko dobo.

Garancija

Kadar za pametni dom poskrbi profesionalno inštalacijsko podjetje, običajno ponudijo tudi podporo in nadzor. To zagotavlja vzdrževanje opreme, saj lahko usposobljen integrator odpravi napake v sistemu in hitro zamenja opremo. Z nakupom pametne tehnologije s police bo garancija za izdelek še vedno obstajala, a ko bo leta potekla, boste ostali sami, če se bodo kasneje pojavile kakršne koli težave.

Integrator za pametni dom, vam bo seveda svetoval, katera oprema ima dokazano uspešnost in podporo proizvajalca, ter katera oprema se bo najbolje obnesla v vaši kombinaciji.

Morda projekti po meri niso vedno tako enostavni ali hitri za izvedbo kot običajne rešitve, ki temeljijo na IoT, vendar s seboj prinašajo številne prednosti: vrhunsko zmogljivost, večjo življenjsko dobo naprave in zanesljivost. To pogosto vključuje redne posodobitve programske opreme in občasne nadgradnje obstoječih naprav, kar podaljša življenjsko dobo začetne naložbe.

Spodaj je okvirni prikaz cen za različne oblike projektov za pametni dom z elektroinštalacijskimi deli.