Avtomatizacija našega doma pripomore k varnosti in udobju
pametna hiša
dileme o pametni hiši

5 pogosto zastavljenih vprašanj o pametnem domu

Gradnja pametnega doma lahko sproži veliko vprašanj in dvomov. V tem prispevku smo zbrali in odgovorili na 5 vprašanj, ki se najpogosteje pojavljajo v razpravah o pametnih domovih. Seveda je to le vrh ledene gore in bolj ko se boste poglobili v temo o pametni hiši, bolj podrobna in natančna vprašanja boste imeli. Zato nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali odgovoriti nanj.

Faze implementacije pametnega doma

Kako zgraditi pametni dom?

Gradite hišo in ste se odločili vanjo implementirati inteligentne rešitve? Verjetno imate v glavi veliko vprašanj. Kot vsak projekt je tudi gradnja pametnega doma sestavljena iz posebnih zaporednih stopenj. Vsaka od teh stopenj vključuje različne strokovnjake, ki vam svetujejo in vas podpirajo pri izbiri najboljših rešitev.

Kako se pripraviti na prvi pogovor z integratorjem?

Kako se pripraviti na prvi pogovor z integratorjem?

Vsakdo, ki načrtuje gradnjo hiše, ve, koliko pomembnih odločitev je potrebno sprejeti v fazi načrtovanja. Ko se odločate za avtomatizacijo v vašem domu, je pomembno upoštevati še več dejavnikov . Na srečo pa, tako kot pri gradnji hiše lahko računate na pomoč strokovnjakov npr. arhitektov, notranjih oblikovalcev, električarjev itd.. Pri sistemu pametne hiše vam pomaga in svetuje integrator, to je oseba, ki projektira in programira pametno inštalacijo.

Vas zanimajo pametne svetlobne rešitve?

Vas zanimajo pametne svetlobne rešitve?

V današnji družbi večino časa preživimo v stavbah, v povprečju več kot 90%. V zaprtih prostorih pogosto ni na voljo veliko naravne svetlobe, umetna razsvetljava pa ostane prižgana več ur. Kakšne so posledice pomanjkanje naravne svetlobe za naše telo? Pomanjkanje dnevne svetlobe podnevi ponavadi spremeni delovanje notranje ure in v večji ali manjši meri spremeni faze spanja in budnosti. Danes lahko pametna tehnologija enostavno omogoča posnemanje dinamičnega vzorca dnevne svetlobe z inteligentnim nadzorom in naprednimi svetili z večjo zmogljivostjo. To omogoča ustvarjanje svetlobnih scenarijev, ki bolje podpirajo cirkadiane ritme, pomagajo koncentraciji, izboljšujejo razpoloženje in počutje ter preprečujejo motnje spanja.

Glasovno upravljanje KNX pametnih inštalacij z Alexo

Upravljanje pametnega doma z glasovnimi ukazi

Naredite več s svojim pametnim domom. Priljubljenost tehnologije za glasovno upravljanje pametnega doma hitro narašča. Morda bi bilo smiselno vključiti glasovni nadzori tudi v vaš pametnih dom. Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lahko enostavno upravljate pametne naprave, vendar so glasovni ukazi absolutno eden preprostejših. Življenje v pametnem domu opremljenim z glasovnim nadzorom Alexa je prijetno in zabavno.

Vizualizacija po meri

Vizualizacija po meri za pametni dom

S pametnim domom je mogoče upravljati na več načinov, od katerih ima vsak svoje posebne prednosti in sposobnosti, s katerimi lahko upravljanje inteligentnega sistema postane bolj preprosto, zabavno in intuitivno.

stroški investicije

Koliko bo stal moj pametni dom?

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko poskušate ugotoviti stroške investicije pametnega doma, je kakšen pristop želite uporabiti - v bistvu kompromis med stroški in udobjem.

Primerjava s klasičnimi

Primerjava KNX-sistema s klasično inštalacijo

Povpraševanje po udobju in vsestranskosti v stanovanjskih ali poslovnih zgradbah v zadnjih letih hitro narašča. To je dovršen sistem, ki zajema inteligentno krmiljenje, vključena mora biti nizka poraba energije in visoka raven varnosti. V preteklosti je bil sistem "klasičnih inštalacij" precej zapleten v smislu električne napeljave, ker vsaka funkcija naprave potrebuje svoj fizični napajalni krmilni kabel za upravljanje.

KNX proizvajalci

Pametna stikala KNX

Naše družinsko podjetje ima dolgoletno tradicijo. Z leti smo našo ponudbo pametnih stikal dopolnili z opremo priznanih EU proizvajalcev kot so ekinex, JUNG, GIRA, BASALTE, MDT, Vimar, DIVUS, eelectron, Tense, Schneider Electric, Theben, Faradite ... Obiščite nas v našem razstavnem salonu v Ljubljani in preizkusite delovanje pametnega doma.

inteligentno oblikovanje doma

Kako lahko arhitekti in integratorji pametnih domov učinkoviteje sodelujemo?

Integratorji pametnih domov si želimo vzpostaviti boljše odnose z arhitekturno skupnostjo, toda v preteklosti je bilo sporočilo napačno. Navsezadnje je oglaševanje, za naprave za pametni dom DIY (Do it yourself), zameglilo dejstvo o mestu tehnologije v domu do te mere, da zdaj več ljudi verjame, da je namestitev pametnega doma v fazi načrtovanja nepotrebna in da je vse mogoče vstaviti pozneje, ko je hiša že končana. Tehnologija pametnega doma prinaša prilagodljivost dizajnu in omogoča oblikovanje prostora na bolj kreativen način. Pomislite na zmanjšanje porabe energije, samodejno senčenje in sisteme osvetlitve, ki omogočajo bolj radikalno postavitev oken ali celo olajšajo ustvarjanje notranjih/zunanjih prostorov, ki lahko spremenijo svojo konfiguracijo tako, da služijo različnim namenom skozi vse leto.

Naredite svoj dom bolj trajnostni

Trajnostno življenje v inteligentni hiši

Tehnologija pametnega doma predstavlja novo mejo za bolj trajnostno življenje brez ogrožanja dizajna in udobja. Pametni dom lahko poskrbi, da se v vašem domu počutite čarobno. Avtomatizacija luči, senčil in celo glasbe lahko vašemu domu da moderno vibracijo, hkrati pa vam prihrani čas.

Gradite dom. Katero avtomatizacijo izbrati za novo zgrajeni dom?

Naj izberem KNX ali druge sisteme za avtomatizacijo pametnega doma?

Ko gre za avtomatizacijo doma, se zdi, kot da obstaja neskončno možnosti, med katerimi lahko izbirate. Vendar se možnosti običajno omejijo pri primerjavi med novo zgrajenim domom in pametno brezžično nadgradnjo obstoječega doma. Za novogradnje se zdi najboljša rešitev žična avtomatizacija. Ne moremo se odločiti namesto vas, toda če nameravate v svojem novem domu živeti dlje kot nekaj let in lahko investirate v začetno naložbo, se zdi KNX prava rešitev.

Osvetlitev

Notranja in zunanja osvetlitev objekta, osnovna ali poudarjena, tehnična ali dekorativna, neposredna ali posredna osvetlitev …

Na objektu so na voljo številne možnosti za ustvarjanje najboljših svetlobnih pogojev.

Kdo je integrator pametnega doma?

Kdo je integrator pametnega doma?

Gradnja pametnega doma je naložba, ki jo je vredno zaupati strokovnjakom. Ključna oseba v tem projektu je seveda integrator avtomatizacije pametne zgradbe. Integrator je kombinacija profesionalnega električarja in programerja, strokovnjaka za IT. Zahvaljujoč tako obsežnemu znanju lahko integrator izvede celovito zasnovo inteligentne inštalacije po meri.

HLAJENJE

V zadnjih letih so pogosti poletni vročinski valovi privedli do široke uporabe klimatskih naprav …

V zadnjih letih so pogosti poletni vročinski valovi privedli do široke razširjenosti klimatskih sistemov, to pa je imelo velik vpliv na porabo energije v stavbah in na relativne emisije plinov, ki onesnažujejo in spreminjajo podnebje. V takšnem primeru lahko avtomatizacija pametnega doma znatno pripomore k obvladovanju negativnih učinkov.

UPRAVLJANJE Z ENERGIJO

S sistemom za avtomatizacijo doma in njegovimi vmesniki je možno zbrati vse podatke …

S sistemom za avtomatizacijo doma in njegovimi vmesniki je možno zbrati vse podatke o individualni toplotni, električni in vodni porabi ter možni proizvodnji toplotne ali električne energije iz obnovljivih virov.

VARNOST

Veliko nesreč v domu je posledica tehničnih, funkcionalnih napak na inštalacijah …

Te napake je danes mogoče zlahka odpraviti zaradi sistema avtomatizacije zgradbe. Krmilniki in senzorji za avtomatizacijo so že sami po sebi varnejši od tradicionalnih naprav, saj jih napaja zelo nizka varnostna napetost, 30 V SELV (Safety Extra Low Voltage), v primerjavi s klasično, ki je 230 V.

VREMENSKA POSTAJA

Vremenska postaja omogoča prikazovanje podatkov …

Vremenska postaja omogoča prikazovanje podatkov, kot so temperatura, hitrost vetra, padavine, vlažnost, intenzivnost sončnega sevanja ter druge podatke, ki vam še izboljšajo sistem delovanja pametnega doma.

Prednosti pametne hiše
INFORMACIJSKA DOBA

Brez dvoma smo v informacijski dobi …

Zahvaljujoč širokopasovnemu omrežju, ki povezuje vse naprave ter sisteme, lahko sistem za avtomatizacijo doma prikaže veliko uporabnih informacij za uporabnike, kjerkoli in kadar koli je to potrebno.

SCENARIJI

Eno izmed najbolj tipičnih aplikacij sistema upravljanja je ustvarjanje scenarijev, …

... kar pomeni izvajanje kombinacij različnih ukazov, upravljanja in prilagoditev različnih naprav z eno samo potezo. Izjemno težko, če ne celo nemogoče bi bilo to doseči s klasično inštalacijo.

OGREVANJE

Povečanje učinkovitosti zgradbe je na splošno osredotočeno na učinkovitost proizvedene toplote ….

Za zagotavljanje nižje porabe energije pri ogrevanju je potrebno upravljati tudi na ravni posameznih prostorov ali območij. Sistem za avtomatizacijo doma vam omogoča individualno vodenje ogrevanja: ogreva se samo tam, kjer in ko je to dejansko potrebno, vsi naravni viri toplote, kot je sončno sevanje, ki vstopa v prostore skozi zastekljene površine, izkoriščamo v svojo korist. Optimizirate lahko čas in temperaturo vklopa glede na individualne želje, ki se izvajajo vsakodnevno ali tedensko.

Upravljanje razsvetljave

Upravljanje ambientalne osvetlitve v vašem domu, prostoru …

Tako kot zrak napolni pljuča, lahko z osvetlitvijo dosežete enak učinek in napolnite katero koli sobo, v katero vstopite. S pravo osvetlitvijo lahko preoblikujete videz vašega celotnega doma, prostora. Z ambientalno osvetlitev ustvarite in izboljšate počutje. S kombinacijo virov svetlobe in barv lahko ustvarite različne svetlobne prizore za gledanje televizije, branje knjige, prirejanje zabave s prijatelji ali pripravo obroka. S spremembo svetlobne scene prostora lahko tudi popolnoma spremenimo celotno vzdušje.

PREZRAČEVANJE

Danes je pravilno prezračevanje prostorov zelo pomembno …

Za moderne zgradbe je zahtevana debela izolacija skupaj z nepredušnimi okni, vendar pa je to tveganje za nastanek plesni in nizko kakovost zraka zaradi nezadostnega prezračevanja.

SENČENJE

Sistem pametnega doma razširja upravljanje, ki ga običajno opravljajo rolete, žaluzije in screene …

Od enostavnega upravljanja senčil, ki vam zagotavljajo zasebnost, do bolj kompleksnega upravljanja, ki vam izboljšuje udobje in energetsko učinkovitost doma.

PAMETNO OBLIKOVANJE DOMA

Pametno oblikovanje doma v 5. korakih

Naši paketi pametnih domov so zasnovani tako, da se brez težav prilegajo v domove vseh konfiguracij, vendar se zavedamo, da nekatere želje zahtevajo bolj prilagojen pristop. Za tovrstne želje je na voljo naša izkušena ekipa za projekte po meri, ki oblikuje in namesti rešitev s pametno tehnologijo, ki se popolnoma prilega vašemu sanjskemu domu.

Pametno upravljanje energije s KNX sistemom

Pametno upravljanje energije s KNX

Pametni domovi imajo danes na primer eno ali več polnilnic za električna vozila, pa tudi običajne gospodinjske aparate, električne grelnike, sistem toplotne črpalke, fotovoltaični sistem, skupaj z električno baterijo. Tehnologija KNX IoT uravnava pretoke energije, s čimer zagotavlja, da se lastno proizvedena sončna energija uporablja na stroškovno optimiziran način.

KONTROLA VTIČNIC

Poleg pametnih naprav so v stavbah tudi številne klasične naprave …

Poleg pametnih naprav so v stavbah tudi številne klasične naprave, ki jih je mogoče integrirati v nadzor in upravljanje, ki ga izvaja sistem pametnega doma. Možen je izklop vtičnic, da se prepreči nevarnost električnega udara v primeru sprožitve senzorja (v primeru poplav ali puščanja plina), ali pa preprosto ko nas ni doma, da ne bi bili v skrbeh. Za zmanjšanje elektromagnetnega onesnaženja v prostorih lahko ponoči izklopimo delovanje vtičnic.