PAMETNI DOM - livingSMART by Elektro Pečaver

PAMETNI DOM

Pametni domovi postajajo nova normalnost

V življenju si ljudje zelo radi poenostavimo stvari. Z nastankom tehnologije nam je to postalo še toliko bolj dostopno. Tako lahko tudi pametno tehnologijo vnesemo v svoj dom in si prikrajšamo veliko skrbi. Veliko ljudi se vedno bolj nagiba v smeri, da iz svoje hiše naredijo pametni dom. To seveda niso le tisti z obilico denarja, temveč tudi vsi ostali. Pametni dom se na prvo žogo resda sliši zelo drago in komplicirano, a temu ni tako. Če se lotimo tega pravilno, so lahko pametni domovi cenovno zelo dostopni in ugodni. Zanimiv je podatek, da je pametni dom le 20-30% dražji od navadnih nastavitev. Ker je hiša seveda življenjska naložba, se splača vlagati v njo in v naše udobje v hiši. Izvajalci in strokovnjaki za pametni dom, nam bodo znali pametno svetovati za kaj se odločiti, kakšno opremo izbrati in kako vse skupaj izvesti.

Kaj sploh potrebujemo pred namestitvijo pametnega doma?

Izredno pomembno je, da je naša elektro inštalacija kvalitetna in dobro speljana. Brez osnovne elektro inštalacije se ne da namestiti pametnih domov. Prav zaradi tega je pomembno, da nam to delajo strokovnjaki, ki se spoznajo na to področje. Če gradimo novo hišo, lahko pametni dom in elektro inštalacijo v načrtih že povežemo ter temu prilagodimo povezave. To je najbolj enostaven in hitrejši način do pametnega doma. Prav tako bomo že v osnovi prejeli nasvete strokovnjakov kako to izvesti. Če pa je elektro inštalacija že predhodno narejena, seveda lahko razvije pametni dom, vendar bo nekoliko več preverjanja in malo bolj zakomplicirana montaža. Prav tako se morda vse sistemske želje ne bodo morale namestiti, oziroma bodo prilagojene naši inštalaciji. Seveda pa je pomembno da elektro inštalacija ni skoraj uničena, preperela in na robu propada. Žal se na tako ne da nadgrajevati in bo potrebna nova predelava osnov, ki jih potrebujemo za pametni dom.

Kaj vključuje pametni dom in kako deluje?

Pametni domovi niso le ena komponenta, temveč celota, ki deluje preko pametnega telefona. Pametni dom je tako povezan z centralno napravo, ki je v večini pametni telefon, seveda pa je lahko tudi touch panel, tablica, računalnik in podobno. Pametne naprave, ki so povezane med seboj so lahko vse od prezračevalnega sistema, čistilnega sistema, zalivanja, osvetljevanja, pametne bele tehnike, senčil, odpiranja/zapiranja oken, ogrevanja tal, odpiranje/zapiranje garažnih vrat, ogrevanja stanovanja, varovanja in še ogromno drugega. Vsi ti sistemi so sposobni samo učenja, kar dejansko pomeni, da si zapomnijo urnik prižiga in ugašanja ter podobno. Z nadzorovanim ugašanjem in izklapljanjem naprav bomo zmanjšali električno energijo in prihranili pri stroških.

Pametni dom lahko obvladamo po scenarijih, ki so predhodno nastavljeni in lahko atmosfero v prostoru spremenijo za povsem drugo priložnost. Prav tako lahko pametne naprave naučimo določenih urnikov kdaj se bo na primer zalivalo vrt, kdaj se bo kosilo, nadzor temperature in podobno. Tretji način so senzorji, ki so vgrajeni v naše stanovanje. Senzorji gibanja, vlage, temperature in podobno, so zelo koristni in priročni. Pametni domovi v katere so vgrajeni senzorji, prav zaradi njih privarčujejo na vodi in elektriki.

Pametna razsvetljava, pametno stikalo in njeno delovanje

Večina, ki se jih odloči za pametni dom začne svojo potovanje po tehnološkem napredku ravno pri tem. Svetloba v domu je pomembna, saj nam daje občutek naravne svetlobe in s tem toplino domu. Pametni dom ima lahko izredno napredno rešitev osvetljevanja, kjer se jakost in ten svetlobe spreminjata čez dan. Pametni domovi imajo lahko tako vgrajene sisteme Human-Centric Lightning oziroma HCL, ki odlično simulira naravno svetlobo. Ta sistem je odličen za tiste, ki večino dneva presedijo v stavbi, pisarni in v ostalih notranjih prostorih. HCL pametna razsvetljava nam bo tako zagotavljala ravno pravo količino svetlobe čez cel dan. Tako se lahko svetloba spreminja od hladno bele pa vse do tople bele. Da pa se lahko HCL sistem namesti, bomo v pametni dom morali namestiti inteligenten sistem ki podpira funkcije KNX DALI/TV, sveta, ki omogočajo jakost in spreminjajo odtenek svetlobe ter program za upravljanje cirkadianega ritma.

Drug način pametnih domov je pametno stikalo. Samo stikalo je lahko vodeno iz pametne naprave. Tako si telefon in stikalo povežemo, ter ga ugašamo in prižigamo na daljavo. Seveda je odvisno kako pametno stikalo je, saj ima lahko še dodatne možnosti. Tak način sistema se zelo pogosto priporoča za domove, kjer si želimo tehnološki napredek, a je elektro inštalacija neprilagojena na pametni dom.

Pametna ključavnica, in varnost nas in lastnine

Seveda je varnost eden izmed poglavitnih razlogov zakaj izbrati pametni dom. Varnost pa lahko v domu zagotovimo s pametnimi ključavnicami, kamerami in senzorji. Pametna ključavnica je osnova za varnost v hiši. Le teh je na trgu ogromno, tako da lahko izbiramo v res široki ponudbi. Pametna ključavnica se lahko odklepa in zaklepa na prstni odtis, kodo, kartico, čip ali celo kak drug moderen način. V sam sistem pametne kartice bomo shranili podatke vseh, ki lahko dostopajo do prostorov in jih lahko kasneje tudi izbrišemo. Pametna ključavnica je lahko povezana tudi z omrežjem in nam javlja podatke.

Za varnost pa so seveda potrebne tudi kamere, ki so pika na i. Pametni domovi s kamerami so izjemno varni. Okolico lahko 24 ur na dan opazujemo preko pametne naprave. Seveda je odvisno od zmožnosti varnostnega sistema, vendar je priporočljivo vzeti boljše kamere, kjer si bomo lahko posnetke ogledali nazaj in jih tudi shranili. Pametni dom ima zraven kamere velikokrat senzor gibanja, ki nam lahko podatke prav tako javlja na pametni telefon. Prav tako lahko izvedemo daljinsko odklepanje vrat na daljavo, ki omogoča vstop začasnim gostom. Ko pa varnostni sistem zazna nenadno gibanje med našo odsotnostjo, lahko le ta samodejno pokliče na pomoč. Seveda si stopnjo zaščite nastavimo tako, da se to ne dogaja ob minimalnih premikih zunanjega okolja.

Kako lahko skrbimo za ogrevanje v pametnih domovih?

Pametni domovi imajo v sistem povezano tudi ogrevanje hiše, klimatske naprave, prezračevanje in senčila. Ogrevanje hiše se vodi preko termostata, ki ima lahko vgrajene senzorje in ko temperatura pade, na podlagi scenarija znova začne z ogrevanjem. Prav tako se lahko cel dom vodi z vgrajeno vremensko postajo, ki pošilja podatke drugim napravam v hiši. Tako se lahko ob nenadni vročini samodejno prižge klimatska naprava, prezračevanje začne pospešeno delovati in senčila se zastrejo. Ravno obratno se zgodi v zimskih mesecih, ko je potrebno hitro ogrevanje in je vsak žarek sonca dobrodošel. Prav tako lahko vremenska postaja zazna sneg in tako vklopi ogrevanje zunanjih tal, ki bo preprečilo zaledenitev in velike količine snega na dvorišču.

Gospodinjska opravila

Pametni dom je odličen za družine, kjer partnerja delata več ur na dan. Tako si lahko pametni dom uredimo tako, da bo vseboval sesalne naprave, kosilnice, zalivanje vrta, sesalce na mokro čiščenje in podobno. Vzpostavimo lahko urnik vseh naprav, ki bodo vsak določen dan ob točno določeni uri začele čistiti, kositi , zalivati in podobno. Seveda lahko naprave prižgemo tudi izven urnika, ko se nam morda nenapovedano povabijo gosti. Tudi zalivanje vrta se lahko uredi po scenariju, ki je povezan glede na pretekle vremenske dni. Če je padavin res ogromno, se tako zalivalni sistem ne bo prižgal. Pametni domovi s tem zagotovijo, da se nam stroški vzdrževanja znižajo in vode ne porabljamo brez razloga. Ne skrbijo pa le za zmanjšanje stroškov, temveč tudi za naravo in okolje. Naravni viri so zlata vredni in je zelo odsvetovano brezglavo uporabljanje le teh. Pametni dom nas bo potisnil v trajnostno delovanje, ki bi ga tako ali tako morali upoštevati in izvajati prav vsi.