- livingSMART by Elektro Pečaver

Kako se pripraviti na prvi pogovor z integratorjem?

Sodelovanje med integratorjem in investitorjem se začne s podrobnim pogovorom, med katerim integrator prejme informacije o potrebah članov gospodinjstva, navadah in pričakovanjih glede pametnega doma.

Vloga integratorja je načrtovati električne inštalacije, s katerimi bodo vsi sistemi, kot so razsvetljava, ogrevanje, prezračevanje, senčila, klima, video nadzor, IP domofon, bazenska tehnika itd., delovali kot en sistem. To pomeni, da bodo med seboj integrirani, od tudi ime “integrator”. Za vse, ki želite pametne rešitve implementirati v svoje domove, predstavljamo praktične nasvete, kako se pripraviti na prvi pogovor z integratorjem, predvsem pa, katere dokumente pripraviti in o čem razmisliti pred začetkom prvega sestanka.

Pripravite dokumente

Za pripravo informativne ponudbe bo integrator potreboval arhitekturne načrte vaše hiše, iz katerih bo razbral potrebne podatke. Posredovanje ustreznih dokumentov še pred sestankom bo bistveno izboljšalo sodelovanje ter olajšalo izbiro rešitev in pripravo informativne ponudbe.

Veliko informacij lahko integrator pridobi tudi iz notranje opreme, zato izrise za notranji dizajn posredujte podjetju še pred sestankom. Ostali potrebni dokumenti so še arhitekturni načrt hiše, projekt elektro inštalacije, strojnih inštalacij (ogrevanje, prezračevanje, klima). Na njihovi podlagi bo lahko integrator na začetku določil optimalno število naprav, ki bodo uporabljene v projektu.

 

Pomislite, kaj želite nadzorovati

Če se odločite za implementacijo sistema pametnega doma že v fazi načrtovanja, lahko avtomatizirate tako rekoč vse.

Možnosti je seveda veliko, vendar se je na začetku vredno osredotočiti na osnovne funkcije, o bolj nestandardnih rešitvah pa se pogovoriti z integratorjem.

  • RAZSVETLJAVA – Razmislite, kakšno razsvetljavo želite uporabiti v svojem domu? Izberete lahko na primer razsvetljavo na regulacijo ali na on/off.
  • OGREVANJE, PREZRAČEVANJE, KLIMA – Tako kot pri drugih sistemih je najbolje, da integratorju posredujete projekt strojnih inštalacije, v katerem bo našel potrebne podatke. Iz dokumentacije bo integrator lahko razbral kakšno ogrevanje bo uporabljeno v hiši, ali bodo v kopalnici električni grelci, ali boste uporabljali klimo …  Če pa projekta strojnih inštalacij še nimate, poskusite pred sestankom pripraviti vsaj okvirne odgovore na ta vprašanja.
  • SENČILA – Pri senčilih bo za integratorja pomembna vrsta senčil npr. žaluzija, roleta oz. pergola in koliko senčil bo v posameznem prostoru.
  • ALARM – Alarmni sistem v pametnem domu nas lahko zaščiti ne le pred morebitnim vlomom, temveč tudi pred grožnjami, kot so izlitje vode, požar ali uhajanje plina. Torej, prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti v primeru alarma, je, kakšno funkcijo naj opravlja? Običajno v naših projektih priporočamo uporabo celovite rešitve. Prav tako je vredno razmisliti ali naj bo alarm integriran s sistemom za nadzor.
  • AVDIO-VIDEO – Pred srečanjem z integratorjem je vredno pripraviti seznam avdio-video naprav, ki ste jih do sedaj uporabljali. Tako bo spoznal vaše želje in bolje izbral opremo za vaš novi dom. Pomemben podatek pri vgradnji zvočnikov bo, ali bodo v hiši uporabljeni spuščeni stropi in kakšna bo njihova globina.

 

Določite svoj proračun in prednostne naloge

Pred srečanjem z integratorjem je vredno določiti tudi okvirni proračun, ki ga želite porabiti za sistem pametnega doma. Razmisliti, katere funkcionalnosti so vam najpomembnejše in katere obravnavate kot opcijo. To bo  integratorju omogočilo prednostno razvrstitev pri pripravi ponudbe. Prav tako bo integratorju v veliko pomoč terminski načrt, ki mu bo dal informacije o rokih in mu bo omogočil boljše načrtovanje aktivnosti.

 

ZAKAJ JE VREDNO SODELOVATI Z INTEGRATORJEM PAMETNEGA DOMA?

To je vaša izbira, vendar pa ob upoštevanju kompleksnosti sistemov za avtomatizacijo pametne hiše, integrator nosi precej veliko odgovornost. Čeprav je celovit sistem enostaven za uporabo in uporabniku prijazen, pod seboj skriva številne zapletene povezave in logiko. Ne smemo pozabiti, da je v tem primeru zmanjšano vaše vsakodnevno udobje in enostavnost upravljanja celotnega pametnega doma.

Priprava odgovorov na zgornja vprašanja pred srečanjem z integratorjem bo zagotovo izboljšala proces izbire funkcionalnosti za vaš pametni dom. Več informacij kot vam uspe zbrati in sistematizirati pred sestankom, hitreje bo lahko integrator izdelal idejno zasnovo za vaš sistem pametnega doma.