- livingSMART by Elektro Pečaver

Kako zgraditi pametni dom?

faze implementacije pametnega doma

Gradite hišo in ste se odločili vanjo implementirati inteligentne rešitve? Verjetno imate v glavi veliko vprašanj, npr. kakšne funkcije so na voljo, kako izgleda proces ustvarjanja pametnega doma, ali bo podaljšal čas gradnje … Kot vsak projekt je tudi gradnja pametnega doma sestavljena iz posebnih zaporednih faz. Vsaka od teh stopenj vključuje različne strokovnjake , ki vam svetujejo in vas podpirajo pri izbiri najboljših rešitev. Seveda je pomembno, da v celoten proces vključite tudi investitorje, torej vas in vašo družino, da bo hiša najbolj ustrezala vašim potrebam.

Podpora specialista, torej integratorja

Tako kot je težko zgraditi hišo brez dobre gradbene ekipe, je v inteligentnem domu zelo dragocena tudi podpora ustreznega strokovnjaka. Zato se avantura z inteligentnim domom začne z izbiro integratorja, ki bo tak sistem zasnoval in implementiral. Integrator združuje kompetence električarja in programerja, IT specialista. Zahvaljujoč tako obsežnemu znanju je sposoben izvesti celovito zasnovo inštalacij pametnega doma. Integrator vas bo podpiral v vsaki fazi gradnje hiše.

Izvedite več: Kdo je integrator pametnega doma in zakaj ga potrebujete?

1. faza: Posvetovanje

Ko se boste odločili za sodelovanje z izbranim integratorjem, bo integrator najprej želel spoznati vaše potrebe v okviru pametnega doma. Integrator bo npr. vprašal, kako izgleda vaš vsakdan,  katere naprave najpogosteje uporabljate doma, ali poslušate glasbo, skupaj gledate filme itd.

Pred sestankom vam ni treba postati specialist za pametni dom, integrator vam bo povedal in razložil o vseh možnostih. Če želite, pa se lahko seznanite z osnovnimi funkcijami pametnega doma in razmislite, katere so za vas pomembne. Prav tako je vredno pripraviti načrte gradnje in določiti okvirni proračun, ki ga lahko porabite za izvajanje sistema.

Po pogovoru bo integrator predstavil najboljše rešitve, ki jih je mogoče uporabiti v pametni hiši. Podal vam bo tudi približen strošek pametnega sistema.

2. faza: Načrtovanje

Ko so znane začetne potrebe članov gospodinjstva, integrator pripravi zasnovo inteligentne instalacije. Upošteva razporeditev električnih naprav, aktuatorjev/krmilnikov, senzorjev in naprav, kot so stikala ali zasloni na dotik.

Na tej stopnji integrator sodeluje z drugimi gradbenimi ekipami npr. električarji, strojniki, strokovnjaki za prezračevanje, da jih na primer obvesti o potrebi po namestitvi dodatnih naprav.

Če sodelujete z notranjim oblikovalcem, se bo z njimi posvetoval tudi integrator o izbiri in postavitvi pametnih stikal in vtičnic. Če se odločite za nakup pametnega doma v sistemu KNX, imate na voljo več kot 500 proizvajalcev. Izbire je torej veliko. Če poznate svoj proračun in veste, koliko ga lahko porabite za električno inštalacijo vključno s stikali, lahko izberete optimalno rešitev za svoj dom.

 

3. faza: Namestitev

Čas je, da se projekt, ki ga je ustvaril integrator, uresniči. Ta faza je razdeljena na manjše dele. Najprej se razporedijo kabli, nato se z krmilnik sestavi električni razdelilnik. Dobro izdelano ožičenje je izjemno pomemben element pametnega doma. Zahvaljujoč njemu je mogoče v prihodnosti poljubno razširiti funkcionalnost doma.

V tej fazi integrator deluje neposredno na gradbišču kjer koordinira delo v zvezi z inteligentno inštalacijo. Njegove naloge vključujejo spremljanje in preverjanje, ali je vse izvedeno v skladu s projektom pametnega doma in ali so naprave pravilno nameščene. Seveda se v tej fazi izvajajo še druga dela, povezana z gradnjo hiše.

Da bi lahko med zaključnim delom upravljali začasne luči in senčila, pogosto integratorji programirajo eno scensko stikalo, ki opravlja te funkcije. Ostala stikala, senzorji prisotnosti in vtičnice se najpogosteje vgradijo po zaključnem barvanju sten in stropov.

4. faza: Programiranje in zagon

V tej fazi se zgodi vsa čarovnija, torej se izvaja delovanje pametnega domaIntegrator programira vsako napravo, nastavi, kaj naj se zgodi, ko pritisnete določeno stikalo v določeni sobi. Se bo takrat prižgala izbrana luč, zaprla senčila ali morda vse hkrati?

Zahvaljujoč scenam vam ni treba izvajati več dejavnosti ločeno, na primer za pripravo sobe za večerjo ali ogled filma. Z dotikom stikala ali izbiro scene v mobilni aplikaciji se bodo različni sistemi npr. osvetlitev, ogrevanje, senčila ali avdio-video sistem odzvali na ustrezen način. Naprave v pametnem domu lahko reagirajo tudi avtomatsko, v skladu z vnaprej določenimi urniki. Zaradi ustrezne izbire urnikov se bodo nekatere dejavnosti doma začele samodejno ob določenem času ali pod določenimi pogoji.

Poleg urnikov ali scenarijev se v pametnem domu lahko uporabljajo tudi senzorji gibanja. Zahvaljujoč njim se po vstopu v sobo aktivira ustrezna funkcija, na primer luč ali glasba. Samodejni vklop osvetlitve je zelo uporaben, še posebej ponoči. Svetloba ponoči bo nastavljena z nižjo jakostjo, da ne bi prebudila ostale člane gospodinjstva na poti v kuhinjo ali stranišče.

5. faza: Testiranje

Naprave v domu so bile pravilno programirane in zagnane, zato je čas za testiranje sistema. Na tej stopnji integrator zaporedoma preverja, ali vse funkcije delujejo, kot je bilo načrtovano in če ne, to sproti popravlja.

Ko je integrator prepričan, da vse deluje, kot mora, je čas za konfiguracijo mobilnih naprav članov gospodinjstva, to je, da namestite ustrezno aplikacijo in jo povežete z domačim sistemom. Zahvaljujoč temu bodo uporabniki lahko upravljali naprave iz svojih telefonov ali tablic in imeli oddaljeni dostop do naprav, tudi ko niso od doma.

Integrator zagotovi vse potrebne dostopne podatke in izvede kratek tečaj usposabljanja, med katerim družinskim članom temeljito razloži načela delovanja naprav.

6. faza: Zaključek

Sodelovanje z integratorjem se ne konča s selitvijo v pametni dom. Za udobje članov gospodinjstva je izjemno pomembno, da lahko preverijo svoje prejšnje izbire in se prepričajo, da vse deluje po njihovih potrebah. Konec koncev se lahko zgodi, da se je v teoriji v fazi načrtovanja nekaj zdelo odlična ideja, v praksi pa ne deluje v celoti.

Tako lahko člani gospodinjstva še nekaj časa po bivanju integratorju posredujejo svoje pripombe, ki bodo uporabljene za optimizacijo sistema. Obdobje korekcije običajno traja od 1 do 3 mesecev. Njegova dolžina je določena v pogodbi in je odvisna od velikosti projekta in individualnih potreb naročnika.

Vsako stopnjo pri izgradnji pametnega doma sestavljajo specifične aktivnosti, katerih cilj je načrtovanje in implementacija sistema, ki v celoti izpolnjuje pričakovanja članov gospodinjstva. Podpora integratorja je izjemno pomembna v celotnem procesu. Svetoval vam bo pri najboljših rešitvah ter sodeloval z ostalimi izvajalci in notranjim oblikovalcem. Drugo pomembno vprašanje je izbira ustreznih naprav, ki morajo izpolnjevati določene funkcije in se hkrati prilegati notranjosti ter delovati na intuitiven način.