Se splača vlagati v pametni dom? - livingSMART by Elektro Pečaver

Se splača vlagati v pametni dom?

"Od stanja popolnosti ni poti v prihodnost; ko smo dosegli popolnost, se lahko vrnemo le nazaj."

Pametna hiša je običajno velika finančna naložba in z rešitvami, ki jih izberemo v svojem domu, bomo seznanjeni vsak dan. Pomembno je torej vedeti ne le njegove prednosti, ampak tudi slabosti in kako se izogniti težavam, preden se odločite za izvedbo.

Popolna avtomatizacija pametnega doma morda ne obstaja, vendar upamo, da boste v tem prispevku dobili širšo sliko, da boste bolje razumeli vprašanja integracije pametnega doma, ki včasih veljajo za njegove slabosti. Seveda bo za vsako težavo dober svetovalec in integrator pametnega doma našel rešitev, prilagojeno samo vam.

Večina nas je že nekaj slišala, videla oglas za inteligentni dom ali prebrala možnost upravljanja doma s pametnim telefonom, vendar to ni vedno celovito in zanesljivo znanje. Zgodi se, da imamo le oris možnosti, ki jih ponuja pametni dom. Ko nismo dobro obveščeni o pametnih inštalacijah, je bolj verjetno, da bomo brez razlogov verjeli informacijam, ki jih slišimo od prijateljev ali jih beremo na različnih forumih ali portalih. V tem prispevku predstavljamo nekatere potencialne slabosti inteligentnih sistemov in rešitve, kako se jim izogniti.

 

Visoka cena. Koliko resnično stane pameten dom?

Obstaja prepričanje, da je pametni dom drag in si takšnih stroškov ne more privoščiti vsak. Tudi vaš inteligentni sistem ima lahko osnovne funkcije ali ponuja celo vrsto možnosti. Pametna inštalacija je običajno približno 20-30% dražja od tradicionalne namestitve. Ko pa gre za naše vsakodnevno udobje, se zdi, da takšna razlika ni pretirana cena. Vendar si je treba zapomniti, da je treba inteligentni sistem prilagoditi velikosti hiše in številu podsistemov v njej. Naprave pametnega doma proizvaja veliko podjetij, kar nam ponuja široko paleto rešitev. Glede na razpoložljivi proračun lahko izberete prave izdelke, ki bodo ustrezali vašim pričakovanjem in olajšali vsakdanje življenje.

Kako se izogniti težavi predrage namestitve in izbrati sistem po meri?
 • Izberite  zanesljivega integratorja, ki je svetovalec, ne le prodajalec, ki za vsako ceno prodaja svoje rešitve.
 • Izdelajte podroben  načrt namestitve, da se izognete težavam v fazi izvedbe, kar bo prihranilo veliko denarja in živcev.
 • Uporabite storitve arhitekta/notranjega oblikovalca, ki bo preprečil večino netočnosti in zagotovil doslednost in uspešnost medpanožnega sodelovanja.
 • Razdelite postopek izvedbe namestitve na faze. Ni vam treba vsega kupiti in takoj namestiti.
Preveč tehnologije. Kako to obvladati?

V pametnem domu vsi sistemi, kot so razsvetljava, žaluzije, ogrevanje, prezračevanje, klima in rekuperacija,  med seboj sodelujejo , zahvaljujoč temu pa lahko enostavno nadzirate svoj dom. In vsa tehnologija, ki je v njej prisotna, je medsebojno povezana, govori in komunicira.

Tehnologije in sistemi v pametnem domu delajo v zakulisju in nam olajšajo vsakdanje življenje. V pametnem domu sistem avtomatizacije stavb prevzame nadzor nad vsem tem tehnološkim kaosom. To seveda ne pomeni, da bo umetna inteligenca v celoti nadzirala vaš dom. Odločite se, kaj se zgodi samodejno in kaj ne!

Kako obvladati tehnologijo?
 • Scenariji – z njihovo pomočjo lahko z enim dotikom pripravite celotno sobo na določeno priložnost. Preprosto in hitro.
 • Urniki – omogočite avtomatizaciji pametnega doma nekatere naloge, na primer zalivanje vrta ali nadzor temperature.
 • Senzorji gibanja, vlage, temperature, vremenska postaja – ne samo izboljšajo kakovost življenja, temveč tudi prihranijo vire, kot sta voda ali elektrika, saj svoje delovanje prilagajajo spreminjajočim se okoliščinam. 
Stopnja okvare sistema. Tehnologija je nezanesljiva?

Prvi sistemi za avtomatizacijo zgradb so bili ustvarjeni pred več kot 30 leti, zato niso v eksperimentalni fazi, temveč trdna rešitev z leti preizkušanja in izboljšav. Inteligentne naprave že leta uspešno delujejo tako v zasebnih domovih kot tudi v poslovnih stavbah npr. hotelih, proizvodni obrati, saj učinkovito poenostavljajo naše vsakdanje življenje. Eden najbolj priljubljenih standardov avtomatizacije stavb je sistem KNX. V kontekstu pametnega doma se največkrat porajajo pomisleki: “Kaj, ko ni elektrike? “Kaj, če pride do okvare in ne morem prižgati luči?” Ali pa še bolj resno: “Kaj pa, vdori hekerjev?”

Kako se torej zaščititi?
 • Izberite  preizkušen, stabilen sistem avtomatizacije doma, npr. sistem KNX, ki ima 30 let izkušenj in 500 proizvajalcev.
 • Poiščite zanesljivega svetovalca, ki vam bo pomagal izbrati sistemske komponente, ki zagotavljajo stabilnost in varnost ter zmanjšajo tveganje za morebitne okvare.
 • Sklenite pogodbo o storitvi z integratorjem, ki je zasnoval in implementiral sistem avtomatizacije v vašem domu. V pogodbi morajo biti določeni pogoji, da integrator nudi podporo v primeru okvare.

 

Nevarnost. Hrana za tatove in hekerje?

V razpravah o pametnem domu se pogosto pojavi vprašanje varnosti  oz. ali sistemska integracija hekerjem ne olajša vdora in prevzema nadzora nad našim domom?

Kako biti varen v inteligentnem domu?
 • Poskrbite za dobro varnost namestitve in močna gesla za omrežje Wi-Fi. Zanesljiv integrator ve, kako pomembno je to vprašanje.
 • Ena od možnosti za dodatno varnost je programiranje sistema tako, da mobilnih naprav, ki jih je enostavno ukrasti ali izgubiti, ni mogoče uporabiti za deaktiviranje alarma v vaši hiši. Nepooblaščena oseba, ki bo prevzela naš telefon ali tablico, ne bo mogla izklopiti alarma in vstopiti v našo lastnino. Dober integrator bi vas moral seznaniti s številnimi načini za povečanje varnosti vašega doma.
 • Izberite naprave, ki ne bodo ogrozile varnosti vaše namestitve. O tem se je vredno posvetovati s svojim integratorjem.
Če razmišljate o izvedbi inteligentne namestitve v vašem pametnem domu ali stanovanju, vendar še vedno dvomite, se dogovorite za sestanek z našim strokovnjakom. Skupaj bomo analizirali vaš projekt in izbrali rešitve, prilagojene vašim individualnim potrebam.