5 pogosto zastavljenih vprašanj o pametnem domu

Se sprašujete, ali je vredno investirati v pametno hišo? In če je tako, kateri pametni sistem bi morali izbrati?

V tem prispevku smo zbrali in odgovorili na 5 vprašanj, ki se najpogosteje pojavljajo v razpravah o pametnih domovih. Seveda je to le vrh ledene gore in bolj ko se boste poglobili v temo o pametni hiši, bolj podrobna in natančna vprašanja boste imeli. Zato nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali odgovoriti nanj.

 

pametna hiša
Kakšne so prednosti pametnega doma?

Glavna naloga in korist pametnega doma je preprosto olajšati vsakodnevno delovanje. V naših domovih se pojavlja vedno več novih tehnologij in različnih sistemov. Imamo različne vrste razsvetljave, ogrevanje, prezračevanje, klimo, rekuperacijo in senčila. Vsak od teh sistemov je treba upravljati, nekatere s stikali npr. senčila, razsvetljava, termostati (ogrevanje), daljinskimi upravljalniki (klima). Nenadoma se naša hiša napolni z več deset napravami, ki nam, namesto da bi nam olajšale življenje, še dodatno zapletejo.

Pred takšnimi neprijetnostmi nas lahko reši pametna hiša. Več o koristih pametnega doma si lahko preberete v tem prispevku.

Kateri sistem za avtomatizacijo pametnega doma izbrati?

Pri izbiri sistema za avtomatizacijo pametne hiše je vredno biti pozoren na možnosti in funkcionalnosti, ki jih ponuja sam sistem. Zanesljiv integrator, torej specialist za pametne domove, ki načrtuje in izvaja sistem avtomatizacije, vam bo povedal, katere funkcije bodo v vašem primeru koristne in kateri sistem bo za vaš projekt najbolj primeren.

Katerega boste izbrali, je odvisno od številnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejše vaše individualne potrebe in želje.

V kateri fazi gradnje je najbolje sprejeti odločitev o uvedbi pametnega sistema?

V fazi načrtovanja pametne hiše nas omejuje lahko le nekateri elementi, predvsem proračun in domišljija, elektro inštalacijo pa lahko oblikujemo na najbolj optimiziran način. Kasneje ko se odločimo za pameten dom, večji bodo stroški in omejitve. Ne bomo mogli več v celoti optimizirati naših namestitev in s tem povezanih stroškov.

Tako kot arhitektura se tudi pri delu na projektu pametnega doma, ki ima edinstvene možnosti za preseganje običajnega lahko ustvari nekaj spektakularnega.

Koliko stane pametna hiša?

Cena vaše pametne hiše bo skoraj tako edinstvena kot vaš prstni odtis. In to bo odvisno od številnih dejavnikov, kot so npr. vaš proračun, vaše zahteve, velikost hiše in okolice in izbira sistema za avtomatizacijo. Vsak projekt pametne hiše zahteva individualni pristop. Povejte nam o svojem projektu in potrebah, mi pa bomo pripravili predlog rešitve, narejen po vaši meri.

Ali lahko v že zgrajeno hišo namestim pametni sistem?

Če šele načrtujete prenovo hiše ali stanovanja, imate pri izbiri in implementaciji sistema pametnega doma veliko več možnosti. V primeru splošne prenove lahko preprosto izberemo kateri koli sistem, ki bo izpolnil vsa vaša pričakovanja.

 

Večina nas je že nekaj slišala o pametni hiši, videla oglas za pametni dom ali prebrala možnost upravljanja doma s pametnim telefonom, vendar to zanje ni vedno celovito in zanesljivo. Zgodi se, da imamo le oris možnosti, ki jih ponuja pametni dom. Ko nismo dobro obveščeni o pametnih inštalacijah, je bolj verjetno, da bomo brez razlogov verjeli informacijam, ki jih slišimo od prijateljev ali jih beremo na različnih forumih ali portalih.

V tem prispevku predstavljamo nekatere potencialne slabosti inteligentnih sistemov in rešitve, kako se jim izogniti.