Pametna hiša s sistemom pametnih inštalacij predstavlja velik prihranek

Pametna hiša s pametnimi inštalacijami po meri

Tehnologija pametnega doma predstavlja novo mejo za bolj trajnostno življenje brez ogrožanja dizajna in udobja. Pametni dom lahko poskrbi, da se v vašem domu počutite čarobno. Avtomatizacija luči, senčil in celo glasbe lahko vašemu domu da moderno vibracijo, hkrati pa vam prihrani čas.

 

Sodobna tehnologija je v naša življenja vstopila na vseh področjih in tudi v naše domove. Pametna hiša, pametni dom ali »smart house«, imenujemo domovanje, ki ga upravljamo s pomočjo zaslona na dotik, vizualizacije na pametnem telefonu, tablici ali računalniku.

Ne le, da lahko na tak način upravljamo vse električne naprave znotraj našega doma npr. razsvetljavo, senčila, ogrevanje, varnostni sistem in nadzorne kamere, prezračevanje, klimatske naprave, računalnike, televizorje in Hi-Fi naprave. V pametni hiši lahko z izbranimi programi električne naprave vklapljamo in izklapljamo glede na naše potrebe in želje ter tako izboljšamo kvaliteto bivanja, svoj dom pa oblikujemo po lastni meri.

Tako lahko najbolj pripomoremo k varovanju okolja, saj so podnebne spremembe in učinkovita raba energije ključni temi trajnostnega razvoja. Zgradbe imajo lahko velik potencial za varčevanje z energijo, saj predstavljajo kar 40% skupne porabe energije.

Pametne inštalacije

O pametnih inštalacijah je najbolj smiselno razmišljati že v fazi načrtovanja gradnje, ni pa nujno. Na voljo so tudi rešitve, ki omogočajo nadzor nad obstoječimi električnimi napravami brez dodatnih posegov v gradnjo, brez vrtanja in napeljevanja kablov. Električne naprave se lahko povezujejo v brezžična omrežja z Z-Wave protokolom , ki jih je možno razširjati in prilagajati trenutnim potrebam stanovalcev.

Ne glede na to, ali gre za družinsko hišo ali za poslovno zgradbo, povpraševanje po udobju, varnosti in nadzoru ter njihovi medsebojni povezanosti postaja vse večje. Udobje, varnost, ter manjšo porabo energije pa je mogoče doseči le, če sta upravljanje in nadzor vseh sistemov avtomatizirana s pomočjo pametnih inštalacij. Sistemi pametnih inštalacij so enostavni za uporabo, zanesljivi in izredno prilagodljivi. Omogočajo tudi preprosto nadgradnjo.

Izvedba pametnih inštalacij se le nekoliko razlikuje od klasičnih inštalacij. Tudi sama cena izvedbe pri novogradnji ne bi smela biti bistveno višja. Vendar je potrebno biti pozoren pri odločitvi za sistem pametnega doma z izbiro izvajalca že v fazi načrtovanja.

Za sistem pametnih inštalacij  se uporablja KNX svetovni standard , ki je edini sistem, skladen z evropskimi (EN50090) in mednarodnimi (ISO/IEC 14543) standardi za avtomatizacijo zgradb, poleg tega pa na tržišču obstaja že več kot 30 let. Je mednarodni standard za avtomatizacijo zgradb, v katerem sodeluje več kot 500 znanih proizvajalcev po celem svetu in se vsako leto povečuje. Prednost sistema KNX pametnih inštalacij je omogočanje svobodne izbire proizvajalcev opreme in certificiranih integratorjev za avtomatizacijo pametnega doma.

 

Pametne hiše so okolju prijazne, varčne in varne

Pametna hiša deluje tako, da lahko na pametnih telefonih, tablicah in centralnem nadzornem zaslonu na dotik nadziramo in upravljamo vse posamezne sisteme. Sistem pametnega doma pridobi informacije s pomočjo različnih temperaturnih, svetlobnih in mehanskih senzorjev, ki nadzorujejo odpiranje in zapiranje vrat ter oken, in senzorjev, ki spremljajo vlažnost zraka, zaznavajo gibanje, ogenj, dim in podobno. Sistem obdela pridobljene podatke in na podlagi določenih parametrov naprej nadzoruje druge naprave, kot so na primer luči, senčila, klimatske naprave, ogrevalni sistem, avtomatski sistem oken in vrat – pravzaprav vse, kar je v hiši.

Ena od možnosti za upravljanje pametnega doma je, denimo, da imamo nameščen senzor svetlobe na fasadi ali notranjem prostoru. Ko ta zazna sončne žarke in ni nikogar doma, se senčila poleti samodejno spustijo, pozimi pa samodejno dvignejo. Tako lahko pozimi omogočimo segrevanje s pomočjo sončne svetlobe in poleti preprečimo pregrevanje hiše, s tem pa poleg večjega udobja s pomočjo pametnih inštalacij dosežemo tudi varčnejše delovanje sistemov za ogrevanje in hlajenje prostorov. S shemo za avtomatizacijo doma in njegovimi vmesniki je možno zbrati tudi vse podatke o individualni toplotni, električni in vodni porabi ter možni proizvodnji toplotne ali električne energije iz obnovljivih virov.

Različni scenariji pametnega doma

Cilji pametne hiše so predvsem manjša poraba energije v hiši, povečana varnost in višje bivalno ugodje. To lahko dosežemo tako, da delovanje sistema pametnih inštalacij prilagodimo našemu načinu življenja.

V času, ko nas ni doma, se ogrevanje zniža za nekaj stopinj (pozimi) oziroma se hlajenje zmanjša za nekaj stopinj (poleti), hiša preide v energetsko varčen režim delovanja. Ugasnejo se vse luči, senčila se pomaknejo v želeno pozicijo, upoštevajoč letni čas in uro dneva. Poleti zastrta senčila preprečujejo dodatno segrevanje hiše, pozimi pa odprta senčila pomenijo dodaten vnos toplote. Pri omenjenem scenariju se samodejno izklopijo vsi nepotrebni električni porabniki, lahko se vklopijo dekorativna svetila (dovoz, dvorišče), hiša sama izvaja določen samonadzor (npr. poplava, požar, uhajanje plina), vključi se tudi preventivni alarm pred vlomilci.

Ob prihodu domov, se vključi scenarij ˝prihod˝ pametne hiše. Za nekaj stopinj se dvigne temperatura pri ogrevanju ali se poleti temperatura hlajenja dvigne za nekaj stopinj. Hiša preide iz energetsko varčnega v komfortni režim, prižgejo se pozdravne luči (dovoz, predprostor, terasa), senčila se pomaknejo v želeno pozicijo, upoštevajoč letni čas in uro dneva. Vklopijo se električni porabniki, hiša pa izvaja še dodaten samonadzor.

Tudi v času dopusta lahko v pametni hiši scenarije delovanja električnih naprav prilagodimo naši odsotnosti. Poleg vsega naštetega npr. ogrevanja, hlajenja, prezračevanja, svetil, senčil, delovanja alarmnih naprav in podobno, lahko pametni hiši prepustimo tudi zalivanje trate. V primeru, ko senzor zazna nizko količino padavin, vklopi sistem zalivanja in napoji suhe travnate površine pred našim domom, medtem ko mi uživamo na dopustu.