Toggle menu

Strelovod


Strelovod predstavlja zunajno zaščito objekta pred udarom strele. Tudi notranja prenapetostna zaščita mora biti izvedena pravilno. V kombinaciji zunajne strelovodne zaščite in notranje prenapetostne zaščite je objekt varnejši pred učinki delovanja strele ali prenapetosti. Prav to vam zagotavljamo v podjetju Elektro Pečaver. Naj bo vaš dom pred strelo dobro zaščiten.


 

Strelovod in prenapetostna zaščita objektov pred strelo

Slovenija leži na območju, ki je relativno močno izpostavljeno udarom strele. Gre za naravni pojav – električno razelektritev, ki je posledica statične elektrike med dvema oblakoma ali med oblaki in zemljo.


Zakaj strelovod? Kako deluje zaščita objektov pred strelo?

Strelovodi so zunajna zaščita objektov pred strelo, saj jo pritegnejo in njen električni tok odvedejo v zemljo. Tako preprečijo, da bi udar strele poškdoval objekt, ljudi in naprave v objektu. Samo strelovod pa ni vedno dovolj, zato v podjetju Elektro Pečaver svetujemo, da se uporabita tako strelovod kot prenapetostna zaščita. Tako bo vaš dom oziroma objekt resnično varen!


Strelovodi, delovanje in zaščita objektov – zakonske določbe

Za enostanovanjske objekte strelovod ni zakonsko predpisan, medtem ko je zaščita pred strelo obvezna za večstanovanjske javne zgradbe, kjer se zbirajo ljudje, šole, tovarniške dimnike, skladišča, silose itd. Če niste prepričani, ali vaš dom potrebuje strelovod ali ne, čeprav ga po zakonu niste dolžni namestiti, se obrnite na nas. V Elektro Pečaver se bomo posvetili vašemu specifičnemu primeru in vam po potrebi ponudili vse, kar potrebujete. Zelo smiselna je seveda tudi prenapetostna zaščita, saj ta preprečuje poškodbo električnih in elektronskih naprav ob povečani oziroma previsoki napetosti.


Prenapetostna zaščita

Poleg tega, da je na objekt priporočljivo ali obvezno namestiti strelovod, ki ga zaščiti pred udari strele in njenimi posledicami, strokovnjaki svetujejo tudi, da se uporabi prenapetostna zaščita objektov, ki poskrbi, da so električne napeljave in podatkovne linije zaščitene pred previsoko napetostjo. Do nje lahko (a ne izključno) pride ob udaru strele, pri čemer ni nujno, da je udar zelo blizu, lahko je celo kar precej oddaljen. Strelovod bo usmeril strelo do zemlje, prenapetostna zaščita pa bo obvarovala električno napeljavo in aparate. Strokovnjaki podjetja Elektro Pečaver vam izdelamo projekt, vgradimo ozemljitev, strelovod in izdelamo prenapetostno zaščito za vašo hišo ali poslovni objekt.

Pogovorite se z nami

prepričani smo, da bomo našli ugodno rešitev

© 1992 - 2024 Elektro Pečaver d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnega mesta. Optimizacija.

KNX partner